Η Κοιλάδα των Σπαθιών


Η Κοιλάδα των Σπαθιών

περισσότερα

kΚοιλαδα των σπαθιων

Η Κοιλάδα των Σπαθιών είναι ένα μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα, της πιο κρίσιμης στιγμής που γνώρισε η βυζαντινή ιστορία, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα ψυχογράφημα της ελληνικής φυλής μέσα στους αιώνες. Οι ήρωες, πολεμιστές μαζί και φιλόσοφοι, επιδιώκουν να εφαρμόσουν την Πολιτεία του Πλάτωνα στην διακυβέρνηση του κράτους. Κεντρική μορφή του μυθιστορήματος είναι ο Νεόφυτος Μανιάκης, γόνος μεγάλης οικογενείας της Καππαδοκίας, που υπερασπίζεται τα ανατολικά σύνορα της Αυτοκρατορίας. Η πλοκή του βιβλίου ξεκινά από τη Σινασό της Καππαδοκίας, όταν ένα πρωινό του Σεπτέμβρη του 1050 ο Μανιάκης πηγαίνει να εξερευνήσει μια εγκαταλειμμένη υπόγεια πολιτεία στην Κοιλάδα των Σπαθιών, όπου φυλάσσονται κάποια ιερά κειμήλια: ο πνευματικός πλούτος των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας αλλά και εκείνα τα έργα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που οι Πατέρες χρησιμοποίησαν για να συνθέσουν το χριστιανικό δόγμα.
Ο συγγραφέας μας οδηγεί στα μονοπάτια της ιστορίας και της γνώσης ακολουθώντας τα βήματα του ήρωά του, ο οποίος αναζητεί τη σοφία και τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής πλάι στους Πέρσες φιλοσόφους και αστρονόμους. Πρόκειται για ένα βιβλίο με εννοιολογικές προεκτάσεις για τις τωρινές μας εποχές, εφόσον η ζωή έχει συνέχεια από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα, με νέες συνθήκες και με συνεχή δημιουργία νέων συγκυριών. Όσα διαδραματίστηκαν τον 11ο αιώνα, με την εμφύλια διαμάχη των δύο παρατάξεων της Αυτοκρατορίας που έφεραν την παρακμή του Βυζαντίου, είναι ορατά και στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Και δικαιολογημένα οδηγούμαστε στη διαπίστωση ότι τις αυτοκρατορίες τις εκδικείται η ίδια η φύση τους, ότι τα σημάδια των καιρών είναι ορατά και στις σύγχρονες αυτοκρατορίες.
Με αφορμή μια εποχή συγκρούσεων αλλά και αναγέννησης των γραμμάτων, ο Πασχάλης Λαμπαρδής μας εισάγει στον κόσμο της φιλοσοφίας, για να δείξει ότι οι ιδέες των αρχαίων φιλοσόφων αποκτούν απρόβλεπτες νέες σημασίες και προσαρμόζονται σε νέες ανάγκες και πνευματικές προκλήσεις. Ο συγγραφές μεταχειρίζεται έξοχα την ιστορική και μυθιστορηματική ύλη του, για να γράψει ένα μυθιστόρημα το οποίο επιχειρεί, όπως σημειώνει ο ίδιος στον επίλογό του, «να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι ζουν σε έναν κόσμο που είναι πιο πλούσιος απ’ ότι μπορούσαν να φανταστούν»


AdmirorFrames 2.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.