Παρουσιάσεις


Ο Πασχάλης Λαμπαρδής παρουσίασε το βιβλίο του «Κάθετη Έξοδος»

Το βιβλίο του με τίτλο «Κάθετη Έξοδο» παρουσίασε ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής το Σάββατο 22 Μαρτίου στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του πολιτιστικού κέντρου Πανοράματος. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο µυθιστόρηµα, που προκαλεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί τον σκοπό του δικού του ταξιδιού, ακόµη και διαφωνώντας µαζί του.

«Εάν δεν δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, εάν δεν καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τότε δεν μπορούμε να δούμε και τον άλλον. Ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, βλέπουμε τόσα και τόσα να γίνονται και συνεχώς μας διαφεύγει μία αλήθεια: ο πρώτος υπαίτιος είναι ο εαυτός μας και μετά οι άλλοι. Εγώ ήθελα μέσα από ένα βιβλίο, ο άνθρωπος να αρχίσει σιγά-σιγά να ανακαλύπτει κρυφά πράγματα του εαυτού του, να δένεται με αυτά και να προσπαθεί να βγει μέσα από αυτή την άγνοια και να προσπαθεί να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος άνθρωπος», ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου.

Έχει φόντο µια ταινία-υπερπαραγωγή, µ’ ένα σενάριο εκπληκτικό, που έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η ανθρωπότητα, ή µάλλον τον τρόπο που της επιβάλλουν να σκέφτεται. Ο σκηνοθέτης Στέφανος Ανεµογιάννης επιλέγεται από µία µυστηριώδη οργάνωση για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Ενώ η ανάγνωση του σεναρίου τον αφήνει έκπληκτο και είναι γι’ αυτόν µια µεγάλη πρόκληση, ο ίδιος βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του και είναι έτοιµος να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα και απροσδόκητα, εµφανίζεται µπροστά του η Αθηνά, µια καινοτόµος ψυχολόγος που χρησιµοποιεί τεχνικές της ψυχολογίας για να δηµιουργήσει µια σταθερή γέφυρα, η οποία θα βοηθήσει τον Στέφανο να περάσει από το ενοχικό του παρελθόν σ’ ένα ισορροπηµένο παρόν µε το πρόσωπο στραµµένο στο φωτεινό µέλλον. Σαν άλλη Αριάδνη θα του δώσει τον µίτο για να βγει από τον προσωπικό του λαβύρινθο. Ο Στέφανος την ερωτεύεται µε πάθος και βιώνει αυτό που λέγεται «µεγάλη αγάπη», ανασυντάσσει τις δυνάµεις του για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο του. Όµως το σενάριο της ταινίας απέχει ελάχιστα από την πραγµατικότητα. Δύο τεράστιες δυνάµεις γιγαντώνονται και συγκρούονται, το καλό και το κακό, και ο κίνδυνος παραµονεύει στην Κρήτη, το νησί του Λαβυρίνθου.

«Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που έχει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουνε σχέση με τα ζητήματα της εποχής με τα οποία έπρεπε να ασχοληθώ, για να δείξω ένα συλλογικό πλαίσιο για να αντιληφθεί ο καθένας που είναι ενταγμένος σε αυτόν τον χάρτη. Εκεί είναι το μεγάλο μυστικό: που είναι το στίγμα του στον χάρτη. Εάν εγώ ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι, αποκτώ και καλύτερα θεμέλια στη ζωή μου» είπε στην ομιλία του ο κ. Λαμπαρδής και πρόσθεσε «Εάν δεν δώσω αγάπη, δεν θα πάρω αγάπη. Εάν εκείνη τη στιγμή που δίνω αγάπη σκέφτομαι τι θα πάρω ταυτόχρονα, εάν θα πάρω ή όχι, εκεί αρχίζουν και κλονίζονται τα πράγματα. Η αγάπη είναι ικανότητα. Ή έχεις την ικανότητα της αγάπης ή δεν την έχεις».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, η αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού-πολιτισμού και νεολαίας Σωκράτης Δωρής, η εντεταλμένη δημοτικός σύμβουλος Δόμνα Αηδονοπούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Αντωνούδης Απόστολος . Με τον συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου.

Ο Πασχάλης Λαµπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Σπούδασε Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος ενώ γνώριζε ότι ο δρόµος του είναι η συγγραφή. Ταξίδεψε πολύ ακολουθώντας τα σηµάδια της ζωής. Κάθε βιβλίο του είναι προϊόν έρευνας. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου του «Κάθετη έξοδος» σπουδάζει Ψυχολογία και ειδικεύεται σε διάφορες προσεγγίσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ολοκληρωτικά αφιερωµένος στην έρευνα και τη συγγραφή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια επισκέπτεται πολύ συχνά το Άγιο Όρος, το οποίο θεωρεί ότι είναι το ψηλότερο σηµείο της γης. Από κει αντλεί δύναµη για να χρησιµοποιεί την πένα του όπως πρέπει. Η πένα του συγγραφέα, όπως λέει ο ίδιος, είναι υποχρεωµένη να υπηρετεί µεγάλες αλήθειες. Έργα του: «Υπόθεση ζωής» (Μαλλιάρης, 1997), «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (Ιωλκός, 2002 – νέα, αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2010, Βραβείο λογοτεχνίας και πνευµατικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραµµάτων), «Οι φύλακες της Ανατολίας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Η κοιλάδα των σπαθιών» (Εκδόσεις Πατάκη, 2008).

περισσότερα

Παρουσίαση βιβλίου Πασχάλη Λαμπαρδή "Η Κοιλάδα των Σπαθιών"

Το νέο βιβλίο του Σερραίου συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου στις 7:30 το βράδυ στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών, η ΝΕΠΟΣ, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και οι Εκδόσεις Πατάκη.

Το βιβλίο παρουσίασε η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη.

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες και έλκει την καταγωγή του από την Ανατολική Θράκη. Η πρώτη του επαφή με την συγγραφή έγινε όταν σε ηλικία 15 χρόνων περίπου ένιωσε έντονη την ανάγκη να γράψει. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τον πεζό λόγο και διάφορα μικρά διηγήματα τα οποία αργότερα, θεωρώντας τα απέριττα, έκαψε. Αργότερα και ενώ σπούδαζε μηχανικός, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με τη λογοτεχνία.

Η πρώτη εκδοτική του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1997 με το βιβλίο «Υπόθεση Ζωής», σκιαγραφώντας το πέρασμα ενός ανθρώπου από τον πνευματικό χώρο του Αγίου Όρους στην προσπάθειά του να βρει την λύτρωση. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2002, μετά από τρία χρόνια έρευνας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημα «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου», που μεταφράστηκε στη τουρκική γλώσσα και του απενεμήθη το βραβείο “Λογοτεχνίας και Πνευματικών αξιών” από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων.

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Οι Φύλακες της Ανατολίας» από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου αποκαλύπτει ένα κρυφό κόσμο στα βάθη της Ανατολής.

Το Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Η Κοιλάδα των Σπαθιών» από τις εκδόσεις Πατάκη, ένα μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα Τα τελευταία χρόνια ο Πασχάλης Λαμπαρδής, έχοντας διακόψει κάθε άλλη του δραστηριότητα, ασχολείται αποκλειστικά με τα γράμματα και την ιστορική έρευνα.

Παρουσίαση του βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή

Η παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Πασχάλη Λαμπαρδή «Η κοιλάδα των σπαθιών» έγινε στις 16 Φεβρουαρίου στο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το βιβλιοπωλείο Επικαιρότητα και οι εκδόσεις Πατάκη.

Την παρουσίαση έκανε η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη σε μορφή συζήτησης με το συγγραφέα (κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον), ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ηθοποιοί από την θεατρική σκηνή «Θυμέλη». Πάρα πολύς κόσμος παρευρέθη εκεί και η ανταπόκρισή του ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Έχοντας καταγωγή από Σέρρες, ο Πασχάλης Λαμπαρδής ασχολήθηκε από μικρός με την λογοτεχνία και «Η κοιλάδα των σπαθιών» είναι το τέταρτο του βιβλίο. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στο Βυζάντιο του 11ου αιώνα.

Για τους λόγους που διάλεξε αυτό ως θέμα του βιβλίου του είπε τα εξής:

«Με το βιβλίο μου ήθελα να βγάλω την βυζαντινή ψυχή. Ορμώμενος από όσα συμβαίνουν σήμερα με την παρακμάζουσα πολιτική, την οποία υπαρκτά πλέον βλέπουμε στη ζωή μας, πήρα το έναυσμα να ασχοληθώ με μια εποχή η οποία ήταν πολύ καίρια για τη συνέχεια της ελληνικής ιστορίας, ο 11ος αιώνας, μια εποχή παρακμής όπου βλέπουμε την αρχή του τέλους για την βυζαντινή αυτοκρατορία και σημάδια εκείνων των καιρών τα βλέπουμε σήμερα και στη δική μας πολιτική ζωή. Εκτός αυτού, με ενδιέφερε η εποχή γιατί τότε συνέβησαν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις, οι μεγαλύτερες ανατροπές της ζωής μας και της ιστορίας, οι οποίες μας έχουν φέρει στο σήμερα. Προσπάθησα να εμβαθύνω λίγο στα πράγματα και να δείξω με το δικό μου πρίσμα πώς ήταν η ματιά προς την ανατολή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας ασχολείται με την Ανατολή. Ήδη τα δυο προηγούμενα βιβλία του έχουν ανάλογο θεματικό άξονα. «Είχα πει πως τα τελευταία τρία βιβλία μου είναι μία άτυπη τριλογία. Η Ανατολή είναι μαγεμένη οπότε έχω το ερέθισμα να ασχοληθώ μαζί της. Από πολύ νωρίς δέθηκα με την Ανατολή και με συνεπήρε τόσο που ήθελα να μείνω εκεί. Ταυτόχρονα κάνω έναν εσωτερισμό στην ιδιοσυγκρασία των ηρώων μου, τους δοκιμάζω, και με αυτό θέλω να δώσω και ένα μήνυμα στους αναγνώστες ότι η ζωή περνάει μέσα από πολλές δοκιμασίες, και γι’ αυτό θα πρέπει να δείξουν τις απαραίτητες αντοχές για να μπορέσουν να σταθούν στο ύψος τους».

Όσο για το ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες: «Η μελέτη του παρελθόντος είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας γιατί μας εγείρει τη φαντασία, δείχνει πόσο πιο πλούσιος ήταν ο κόσμος μας, άρα και ο εαυτός μας. Πρόκειται για μια εσωτερική αναζήτηση που περνά μέσα από την αυτογνωσία. Στο τελευταίο αυτό βιβλίο η λογοτεχνία συναντά την ιστορία, τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα παρουσιάζεται ένα πανόραμα του βυζαντινού κόσμου».

Για τα λογοτεχνικά δρώμενα σε μια στείρα κατά τα άλλα εποχή σχολίασε: «Ειδικά στη σημερινή εποχή υπάρχει το φαινόμενο ότι ο καθένας μπορεί να γράψει ένα βιβλίο και έτσι παρουσιάζεται μεγάλη παραγωγή. Αυτό από την μια είναι καλό γιατί ανεβάζει το πνευματικό ιδεώδες των Ελλήνων, δείχνει ότι έχουν αναζητήσεις και χαίρομαι για αυτό, αλλά από την άλλη επιδρά αρνητικά στην καλή λογοτεχνία».

Τις Σέρρες μάλιστα τις βρίσκει ιδιαίτερα δραστηριοποιημένες σε πολιτιστικά ζητήματα: «Γνωρίζοντας άλλες πόλεις, μπορώ να κάνω σύγκριση. Είναι ιστορική πόλη, οπότε αυτό από μόνο του δείχνει ότι υπάρχει ένα ανάλογο κλίμα. Έχει βγάλει καλούς λογοτέχνες και γενικά τις τελευταίες δεκαετίες έχει μια πολιτιστική άνθιση. Πέρα από αυτά όμως βλέπω την διαφορά σκέψης που υπάρχει στο σερραϊκό πληθυσμό και σε πληθυσμούς άλλων πόλεων. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση. Οι Σερραίοι δεν στέκονται μόνο στο επιφανειακό. Σε άλλες πόλεις δεν υπάρχει τέτοια αναζήτηση».

Στην ερώτηση αν έχει την ίδια άποψη και για τη σερραϊκή νεολαία είπε: «Η νεολαία πραγματικά ζει σε έναν άλλο κόσμο και θα πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα τα νέα παιδιά. Γι’ αυτό και θέλω να πηγαίνω σε σχολεία και να έρχομαι σε επαφή μαζί τους. Τα παιδιά από μόνα τους διψάνε να ακούσουν. Η λογοτεχνία είναι ένα μέσο για να δοθούν καλά στοιχεία στα νέα παιδιά, γι’ αυτό πρέπει να τους φέρουμε κοντά σε αυτήν. Βέβαια η διδασκαλία της λογοτεχνίας δεν είναι αρκετή, γι’ αυτό και επαινώ τις τάσεις κάποιων σχολείων να καλούν συγγραφείς, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον ίδιο τον συγγραφέα για να δουν πώς γίνεται η παραγωγή ενός βιβλίου».

Ιακώβου Χρύσα

Εφημερίδα Σερραϊκό Θάρρος (19/02/2009)

περισσότερα

 

 

Διεθνής Ημέρα και Νύχτα Μουσείων, 17 - 18 Μαΐου 2014
"Λογοτεχνικές αναγνώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού"


Μία εναλλακτική ξενάγηση στα εκθέματα μέσα από τη ματιά επτά λογοτεχνών της πόλης προγραμματίζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο πλαίσιο του εορτασμού της Νύχτας Μουσείων στις 17 Μαΐου (20:00-22:00) και της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου (12:00-14:00), με θέμα «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».
Με κύριο στόχο τη σύνδεση των συλλογών του μουσείου και της λογοτεχνίας, σύγχρονοι λογοτέχνες της πόλης, έχοντας εμπνευστεί από ένα έκθεμα, μία αίθουσα ή γενικότερα τον βυζαντινό πολιτισμό, διαβάζουν ένα κείμενό τους στο κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης (17ος - 19ος αιώνας), με ούτι και κόντρα μπάσο.
Οι λογοτέχνες που συμμετέχουν στη δράση το Σάββατο 17 Μαΐου είναι οι Σοφία Νικολαΐδου, Σάκης Σερέφας και Πέτρος Μαρτινίδης και την Κυριακή 18 Μαΐου (12:00-14:00), οιΠασχάλης Λαμπαρδής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Θωμάς Κοροβίνης.
Μουσική παίζει το σχήμα «Ολιγόχορδα», με τον Βασίλη Κασούρα στο ούτι και τον Γιάννη Κολοβό στο κόντρα μπάσο.

 

 

Το βιβλίο του με τίτλο «Κάθετη Έξοδο» παρουσίασε ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής το Σάββατο 22 Μαρτίου στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του πολιτιστικού κέντρου Πανοράματος. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο µυθιστόρηµα, που προκαλεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί τον σκοπό του δικού του ταξιδιού, ακόµη και διαφωνώντας µαζί του.
«Εάν δεν δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, εάν δεν καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τότε δεν μπορούμε να δούμε και τον άλλον. Ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, βλέπουμε τόσα και τόσα να γίνονται και συνεχώς μας διαφεύγει μία αλήθεια: ο πρώτος υπαίτιος είναι ο εαυτός μας και μετά οι άλλοι. Εγώ ήθελα μέσα από ένα βιβλίο, ο άνθρωπος να αρχίσει σιγά-σιγά να ανακαλύπτει κρυφά πράγματα του εαυτού του, να δένεται με αυτά και να προσπαθεί να βγει μέσα από αυτή την άγνοια και να προσπαθεί να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος άνθρωπος», ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου.
Έχει φόντο µια ταινία-υπερπαραγωγή, µ’ ένα σενάριο εκπληκτικό, που έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η ανθρωπότητα, ή µάλλον τον τρόπο που της επιβάλλουν να σκέφτεται. Ο σκηνοθέτης Στέφανος Ανεµογιάννης επιλέγεται από µία µυστηριώδη οργάνωση για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Ενώ η ανάγνωση του σεναρίου τον αφήνει έκπληκτο και είναι γι’ αυτόν µια µεγάλη πρόκληση, ο ίδιος βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του και είναι έτοιµος να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα και απροσδόκητα, εµφανίζεται µπροστά του η Αθηνά, µια καινοτόµος ψυχολόγος που χρησιµοποιεί τεχνικές της ψυχολογίας για να δηµιουργήσει µια σταθερή γέφυρα, η οποία θα βοηθήσει τον Στέφανο να περάσει από το ενοχικό του παρελθόν σ’ ένα ισορροπηµένο παρόν µε το πρόσωπο στραµµένο στο φωτεινό µέλλον. Σαν άλλη Αριάδνη θα του δώσει τον µίτο για να βγει από τον προσωπικό του λαβύρινθο. Ο Στέφανος την ερωτεύεται µε πάθος και βιώνει αυτό που λέγεται «µεγάλη αγάπη», ανασυντάσσει τις δυνάµεις του για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο του. Όµως το σενάριο της ταινίας απέχει ελάχιστα από την πραγµατικότητα. Δύο τεράστιες δυνάµεις γιγαντώνονται και συγκρούονται, το καλό και το κακό, και ο κίνδυνος παραµονεύει στην Κρήτη, το νησί του Λαβυρίνθου.
«Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που έχει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουνε σχέση με τα ζητήματα της εποχής με τα οποία έπρεπε να ασχοληθώ, για να δείξω ένα συλλογικό πλαίσιο για να αντιληφθεί ο καθένας που είναι ενταγμένος σε αυτόν τον χάρτη. Εκεί είναι το μεγάλο μυστικό: που είναι το στίγμα του στον χάρτη. Εάν εγώ ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι, αποκτώ και καλύτερα θεμέλια στη ζωή μου» είπε στην ομιλία του ο κ. Λαμπαρδής και πρόσθεσε «Εάν δεν δώσω αγάπη, δεν θα πάρω αγάπη. Εάν εκείνη τη στιγμή που δίνω αγάπη σκέφτομαι τι θα πάρω ταυτόχρονα, εάν θα πάρω ή όχι, εκεί αρχίζουν και κλονίζονται τα πράγματα. Η αγάπη είναι ικανότητα. Ή έχεις την ικανότητα της αγάπης ή δεν την έχεις».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, η αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού-πολιτισμού και νεολαίας Σωκράτης Δωρής, η εντεταλμένη δημοτικός σύμβουλος Δόμνα Αηδονοπούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Αντωνούδης Απόστολος . Με τον συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου.
Ο Πασχάλης Λαµπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Σπούδασε Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος ενώ γνώριζε ότι ο δρόµος του είναι η συγγραφή. Ταξίδεψε πολύ ακολουθώντας τα σηµάδια της ζωής. Κάθε βιβλίο του είναι προϊόν έρευνας. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου του «Κάθετη έξοδος» σπουδάζει Ψυχολογία και ειδικεύεται σε διάφορες προσεγγίσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ολοκληρωτικά αφιερωµένος στην έρευνα και τη συγγραφή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια επισκέπτεται πολύ συχνά το Άγιο Όρος, το οποίο θεωρεί ότι είναι το ψηλότερο σηµείο της γης. Από κει αντλεί δύναµη για να χρησιµοποιεί την πένα του όπως πρέπει. Η πένα του συγγραφέα, όπως λέει ο ίδιος, είναι υποχρεωµένη να υπηρετεί µεγάλες αλήθειες. Έργα του: «Υπόθεση ζωής» (Μαλλιάρης, 1997), «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (Ιωλκός, 2002 – νέα, αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2010, Βραβείο λογοτεχνίας και πνευµατικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραµµάτων), «Οι φύλακες της Ανατολίας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Η κοιλάδα των σπαθιών» (Εκδόσεις Πατάκη, 2008). - See more at: http://www.thess-voice.com/webapp/content/thess-voice/%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82%C2%BB#sthash.4LpPMAMB.dpuf
Το βιβλίο του με τίτλο «Κάθετη Έξοδο» παρουσίασε ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής το Σάββατο 22 Μαρτίου στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» του πολιτιστικού κέντρου Πανοράματος. Είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο µυθιστόρηµα, που προκαλεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί τον σκοπό του δικού του ταξιδιού, ακόµη και διαφωνώντας µαζί του.
«Εάν δεν δούμε πραγματικά τον εαυτό μας, εάν δεν καταλάβουμε ποιοι είμαστε, τότε δεν μπορούμε να δούμε και τον άλλον. Ζούμε σε μια εποχή κρίσιμη, βλέπουμε τόσα και τόσα να γίνονται και συνεχώς μας διαφεύγει μία αλήθεια: ο πρώτος υπαίτιος είναι ο εαυτός μας και μετά οι άλλοι. Εγώ ήθελα μέσα από ένα βιβλίο, ο άνθρωπος να αρχίσει σιγά-σιγά να ανακαλύπτει κρυφά πράγματα του εαυτού του, να δένεται με αυτά και να προσπαθεί να βγει μέσα από αυτή την άγνοια και να προσπαθεί να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος άνθρωπος», ανέφερε ο συγγραφέας του βιβλίου.
Έχει φόντο µια ταινία-υπερπαραγωγή, µ’ ένα σενάριο εκπληκτικό, που έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η ανθρωπότητα, ή µάλλον τον τρόπο που της επιβάλλουν να σκέφτεται. Ο σκηνοθέτης Στέφανος Ανεµογιάννης επιλέγεται από µία µυστηριώδη οργάνωση για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Ενώ η ανάγνωση του σεναρίου τον αφήνει έκπληκτο και είναι γι’ αυτόν µια µεγάλη πρόκληση, ο ίδιος βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του και είναι έτοιµος να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα και απροσδόκητα, εµφανίζεται µπροστά του η Αθηνά, µια καινοτόµος ψυχολόγος που χρησιµοποιεί τεχνικές της ψυχολογίας για να δηµιουργήσει µια σταθερή γέφυρα, η οποία θα βοηθήσει τον Στέφανο να περάσει από το ενοχικό του παρελθόν σ’ ένα ισορροπηµένο παρόν µε το πρόσωπο στραµµένο στο φωτεινό µέλλον. Σαν άλλη Αριάδνη θα του δώσει τον µίτο για να βγει από τον προσωπικό του λαβύρινθο. Ο Στέφανος την ερωτεύεται µε πάθος και βιώνει αυτό που λέγεται «µεγάλη αγάπη», ανασυντάσσει τις δυνάµεις του για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο του. Όµως το σενάριο της ταινίας απέχει ελάχιστα από την πραγµατικότητα. Δύο τεράστιες δυνάµεις γιγαντώνονται και συγκρούονται, το καλό και το κακό, και ο κίνδυνος παραµονεύει στην Κρήτη, το νησί του Λαβυρίνθου.
«Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας καθημερινός άνθρωπος που έχει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουνε σχέση με τα ζητήματα της εποχής με τα οποία έπρεπε να ασχοληθώ, για να δείξω ένα συλλογικό πλαίσιο για να αντιληφθεί ο καθένας που είναι ενταγμένος σε αυτόν τον χάρτη. Εκεί είναι το μεγάλο μυστικό: που είναι το στίγμα του στον χάρτη. Εάν εγώ ξέρω που πατώ και που βρίσκομαι, αποκτώ και καλύτερα θεμέλια στη ζωή μου» είπε στην ομιλία του ο κ. Λαμπαρδής και πρόσθεσε «Εάν δεν δώσω αγάπη, δεν θα πάρω αγάπη. Εάν εκείνη τη στιγμή που δίνω αγάπη σκέφτομαι τι θα πάρω ταυτόχρονα, εάν θα πάρω ή όχι, εκεί αρχίζουν και κλονίζονται τα πράγματα. Η αγάπη είναι ικανότητα. Ή έχεις την ικανότητα της αγάπης ή δεν την έχεις».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Γεράνης, η αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ελένη Γιαννούδη, ο αντιδήμαρχος αθλητισμού-πολιτισμού και νεολαίας Σωκράτης Δωρής, η εντεταλμένη δημοτικός σύμβουλος Δόμνα Αηδονοπούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Αντωνούδης Απόστολος . Με τον συγγραφέα συνομίλησε η δημοσιογράφος Έλσα Ποιμενίδου.
Ο Πασχάλης Λαµπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Σπούδασε Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος ενώ γνώριζε ότι ο δρόµος του είναι η συγγραφή. Ταξίδεψε πολύ ακολουθώντας τα σηµάδια της ζωής. Κάθε βιβλίο του είναι προϊόν έρευνας. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου του «Κάθετη έξοδος» σπουδάζει Ψυχολογία και ειδικεύεται σε διάφορες προσεγγίσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ολοκληρωτικά αφιερωµένος στην έρευνα και τη συγγραφή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια επισκέπτεται πολύ συχνά το Άγιο Όρος, το οποίο θεωρεί ότι είναι το ψηλότερο σηµείο της γης. Από κει αντλεί δύναµη για να χρησιµοποιεί την πένα του όπως πρέπει. Η πένα του συγγραφέα, όπως λέει ο ίδιος, είναι υποχρεωµένη να υπηρετεί µεγάλες αλήθειες. Έργα του: «Υπόθεση ζωής» (Μαλλιάρης, 1997), «Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (Ιωλκός, 2002 – νέα, αναθεωρηµένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2010, Βραβείο λογοτεχνίας και πνευµατικών αξιών 2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραµµάτων), «Οι φύλακες της Ανατολίας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Η κοιλάδα των σπαθιών» (Εκδόσεις Πατάκη, 2008). - See more at: http://www.thess-voice.com/webapp/content/thess-voice/%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%AC%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AE%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82%C2%BB#sthash.4LpPMAMB.dpuf