Συνεντεύξεις


 

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής μιλά στην “Π” με αφορμή το νέο του βιβλίο “ΕΝΑ”

“Μια μεγάλη ιδέα μπορεί να επιδράσει θεραπευτικά στην ανθρώπινη σύγχυση”

Χρειάζεται ελπίδα και ανατροφοδότηση, ώστε να ενθαρρύνουν τον άνθρωπο να αξιοποιήσει τα δυνατά στοιχεία που διαθέτει γιατί ξέρει καλά ότι η στάση του θύματος δεν είναι λειτουργική” Ελπίδα και ανατροφοδότηση προσφέρει στους αναγνώστες του ο Πασχάλης Λαμπαρδής, μέσα από το νέο του βιβλίου «ΕΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στη 1:30 το μεσημέρι στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

δείτε περισσότερα


 

 

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής μιλά αποκλειστικά στο protothema.gr

Συνέντευξη στην Ηλιάνα Φωκιανάκη

«Κάθετη Έξοδος»: Μια... δεύτερη «ανάγνωση» μέσα από τα μάτια του ίδιου του συγγραφέα

Κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το 2012, με το μυθιστόρημά του «Κάθετη  Έξοδος». Το βιβλίο σκιαγραφεί μια διαδρομή προς την αυτογνωσία, με τόσο σαφές και φιλάνθρωπο τρόπο, που κέρδισε τους Έλληνες αναγνώστες, που είναι ακόμα πιο απαιτητικοί σε αυτή την περίοδο κρίσης που ζούμε.

δείτε περισσότερα

Το εργαστήρι του συγγραφέα / Πασχάλης Λαμπαρδής

Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα, Εφημερίδα Έθνος

Η γνώση μοιάζει μ' έναν σπασμένο καθρέφτη που τα κομμάτια του τα βρίσκει κανείς στο παρελθόν", γράφει στο τελευταίο του βιβλίο "Κάθετη έξοδος" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πατάκη" και βραβεύτηκε με το Βραβείο Αναγνωστών 2012. Την ίδια γνώση, ο Πασχάλης Λαμπαρδής έχει αναζητήσει σε όλα του τα βιβλία: "Ταξιδευτής του Βοσπόρου", "Υπόθεση ζωής", "Φύλακες της Ανατολίας", "Η Κοιλάδα των σπαθιών", ιστορικά μυθιστορήματα μέχρι πρότινος με εμφανή την αναζήτηση της ταυτότητας και της ρίζας μας.

δείτε περισσότερα

Πασχάλης Λαμπαρδής: “Το βιβλίο είναι επίκαιρο”

Η Μ. Ζαβιανέλη, υποβάλλει στη "βάσανο" των ερωτήσεων τον διακεκριμμένο συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή: Γράφει η Μαρία Ζαβιανέλη

δείτε περισσότερα

Πασχάλης Λαμπαρδής: Να μη συντονιστούμε με την καταστροφή

Συνέντευξη: Λεόντιος Παπαδόπουλος

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ που ορίστηκε η συνάντησή μου με τον Πασχάλη Λαμπαρδή, γνώριζα την απόλαυση που μπορείς να βιώσεις διαβάζοντας τα βιβλία του. Στη διάρκεια ενός καφέ κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αν ο ίδιος ο συγγραφέας δεν είχε κάνει κτήμα του τις ανθρώπινες συμπεριφορές και δεν κατανοούσε πλήρως τον τρόπο σκέψης του σύγχρονου ανθρώπου.

δείτε περισσότερα

Περιοδικό who is who Πασχάλης Λαμπαρδής

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Αντλεί την καταγωγή του από τις Σέρρες με απώτερη τις Σαράντα Εκκλησιές και την Προύσα Μ. Ασίας. Ο προπάππους του Γιώργης Λ. χρυστό στην Αν. Θράκη τον οποίο πρόσφερε για τον Μακεδονικό Αγώνα, κρεμάστηκε από τους Τούρκους.

δείτε περισσότερα  

Η Ελλάδα δεν ανήκει ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή, είμαστε το κέντρο που μπορούμε αντιπροσωπεύουμε τους δύο προορισμούς

Ο συγγραφέας Πασχάλης Λαμπαρδής μιλά στην "Π"

Το «απόλυτο» και το «άγριο», δύο χαρακτηριστικά των Κρητικών, γοήτευσαν το συγγραφέα, Πασχάλη Λαμπαρδή, ο οποίος αποφάσισε να αφιερώσει στην Κρήτη το επόμενο βιβλίο του.Ο κ. Λαμπαρδής μιλά στην «Π» για τον «Ταξιδευτή του Βοσπόρου», την Κρήτη και το επόμενο βιβλίο του.
Στο βιβλίο σας συναντάμε τη φιλία ανάμεσα σε έναν Έλληνα και Μουσουλμάνο στην Κωνσταντινούπολη μια ταραχώδη περίοδο. Στόχος σας ήταν και να τονιστούν τα κοινά σημεία των δύο λαών;

δείτε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 31 Ιανουαρίου 2012 εφημεριδα «Γνωμη»

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε το τελευταίο βιβλίο σας «Κάθετη Έξοδος»;

Τολμηρό, γιατί δεν είναι συχνό φαινόμενο κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο να θίξει θέματα, όπως η χειραγώγηση, η τέχνη του σχετίζεστε και τι είναι το καλό, το ωραίο και το αληθινό.

Πώς προέκυψε αυτό το βιβλίο;

Όπως προκύπτει η γέννηση ενός ανθρώπου στον κόσμο. Σύλληψη, κυοφορία και αναπόφευκτα η γέννησή του.

Υπάρχουν στο βιβλίο σας πραγματικά στοιχεία ή μυθοπλαστικά;

Η πλοκή του είναι καθαρά μυθοπλαστική, ενταγμένη όμως στα πραγματικά πλαίσια της εποχής. Όλα τα βιβλία μου είναι προϊόν σχολαστικής έρευνας, γιατί δεν θα ήθελα να υπάρχουν ανακρίβειες μέσα τους. Για την «Κάθετη Έξοδο» έκανα ένα βήμα παραπάνω. Θεώρησα ότι χρειαζόταν να σπουδάσω και ψυχολογία, για να προσεγγίσω το θέμα του, να μελετήσω φιλοσοφία, να πραγματοποιήσω αρκετά ταξίδια, ώστε να είμαι σίγουρος ότι ούτε μια λέξη του βιβλίου μου δεν βρέθηκε εκεί τυχαία.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου σας, ο Στέφανος Ανεμογιάννης, από ποια πλευρά της ζωής είναι βγαλμένος;

Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας καθημερινός άνθρωπος της εποχής μας, που αρχικά τον βλέπουμε να έχει χάσει κάθε ελπίδα, την πίστη του και την εκτίμηση για τον εαυτό του. Ό,τι συμβαίνει σήμερα στους περισσότερους ανθρώπους γύρω μας, λόγω των συνθηκών που βιώνουμε και μας επηρεάζουν βαθιά. Εγκλωβισμένος στο λαβύρινθο, που έντεχνα μας έχουν επιβάλει να ζούμε, βρίσκει τη δύναμη να χαράξει έναν άλλο δρόμο, τον οποίο ο καθένας μας μπορεί να ακολουθήσει, για να φτάσει στο σημείο να σηκώσει το κεφάλι του ψηλά, «Άνω Θρώσκω» και να αντιληφθεί ότι ο λαβύρινθος δεν έχει ταβάνι. Ο σύγχρονος άνθρωπος λοιπόν και η πορεία του προς την ελευθερία είναι βγαλμένος από κάθε πλευρά.

Επιχειρείτε να «περάσετε» κάποια διδάγματα, μηνύματα, αξίες, στους αναγνώστες σας;

Ο σκοπός μου δεν ήταν να γίνω διδακτικός. Ο σκοπός μου ήταν να ανάψω μια μικρή φλογίτσα, κάτι σαν ένα κερί, και όποιος έχει μέσα του λίγο ή πολύ τη γνώση του φωτός, να μπορέσει να το αναγνωρίσει. Νομίζω ότι όλοι έχουμε μέσα μας έναν εσωτερικό οδηγό, που μας κάνει να αναγνωρίζουμε την αλήθεια γύρω μας. Εκεί έχω ποντάρει.

Σαν συγγραφέας ποια έξοδο προτείνετε από το Λαβύρινθο της κρίσης που βιώνουμε σήμερα;

Την κάθετη έξοδο και αυτή υπάρχει μέσα στο βιβλίο.

Τελικά τι επικρατεί στο τέλος, το καλό ή το κακό;

Ανέκαθεν υπήρχε μια ανισορροπία ανάμεσα στο καλό και το κακό. Φανταστείτε αν εμείς μεγαλώναμε σ’ ένα περιβάλλον, όπου παντού επικρατούσε το καλό. Τι θα μπορούσαμε τότε να είχαμε μάθει; Ο αγώνας μας για να ισορροπήσουμε αυτές τις δύο δυνάμεις, εντός και εκτός μας, δίνει και την ανάλογη αξία στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Μετά από τρία ιστορικά μυθιστορήματα, γράφετε ένα σύγχρονο. Ποια ήταν η αιτία;

Δεν ήταν αμιγώς ιστορικά, ιδιαίτερα «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου». Ό,τι έγραψα όμως συνδέονταν με την εποχή μας. Η καλή γνώση του παρελθόντος με βοήθησε να κοιτάξω τα πράγματα από τη θέση του παρατηρητή. Είναι μια οπτική που μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε και τα σύγχρονα προβλήματα με τη λογική, και αυτή η λογική μπορεί να παράξει θεραπευτικό λόγο. Στους καιρούς που διανύουμε, πιστεύω ότι η λογοτεχνία χρειάζεται να κάνει αυτή τη στροφή. Για μένα ήταν μια καλή αιτία να κλείσω έναν κύκλο και να ανοίξω έναν άλλο.

Γιατί εγκαταλείψατε το επάγγελμά σας, για να γίνετε συγγραφέας;

Θεωρώ ότι χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα, για να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα. Πάντα έγραφα. Από μικρός γνώριζα ότι αυτός ήταν ο δρόμος μου και τον διάλεξα.

Γιατί γράφετε;

Γράφω, γιατί αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μου.

Από πού εμπνέεστε;

Αν η ζωή ενός συγγραφέα δεν είναι ένα best seller, δεν μπορεί να εμπνευστεί από τίποτα. Αν είναι, μπορεί να εμπνευστεί από τα πάντα γύρω του.

Τι κερδίζει ο αναγνώστης από τα βιβλία σας;

Είμαι και εγώ αναγνώστης και καταλαβαίνω ότι η επιλογή ενός βιβλίου είναι ρίσκο πολλές φορές. Έχω παρασυρθεί αγοράζοντας βιβλία, που προβάλλονται συνεχώς, ενώ δεν είχαν ουσία να μου προσφέρουν. Έτσι ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να μην προδώσω τον αναγνώστη, που θα κάνει τη μεγάλη τιμή να επιλέξει ένα από τα βιβλία μου.

Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα;

Κατά την προσωπική μου άποψη, συγγραφέας σήμερα είναι ότι ήταν πάντα. Να μιλά μόνο όσο χρειάζεται κι αυτό που θα πει να είναι τόσο αληθινό, ώστε να μένει αναλλοίωτο στο χρόνο και να επηρεάζει θετικά τον αναγνώστη σήμερα και αύριο.

Με τι δεν θα μπορούσατε να συνθηκολογήσετε ποτέ;

Με τα εμπόδια που μπαίνουν μπροστά μου. Πιστεύω ότι ξέρω που πάω και δεν θα σταματήσω να προχωρώ είτε βρω μπροστά μου βράχο είτε βουνό. Ό,τι μου φράζει το δρόμο της προσωπικής μου ανάπτυξης, το θεωρώ μη συμβατό προς εμένα και το παρακάμπτω χωρίς να εναντιωθώ μαζί του.

Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπου της τέχνης στην εποχή μας;

Ο ρόλος του κάθε ανθρώπου και το ζητούμενο για την εποχή που ζούμε είναι να θέλουμε κάθε μέρα να γινόμαστε λίγο λίγο καλύτεροι από χθες. Όπως αναφέρω και στο νέο βιβλίο μου, η απενοχοποίηση και ο συνεχής καθαρισμός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη του. κι όταν κάποιος εξελίσσεται μ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να γίνει κι ένας πυρήνας φωτός, που θα επηρεάζει και τους γύρω του. Είτε είναι υπάλληλος είτε είναι άνεργος ή επιστήμονας ή τεχνίτης, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ο καθένας απ’ το δικό του πόστο να παράγει ποιότητα και να τη μεταδίδει στους άλλους. Κι ας μην ξεχνάμε ότι το σκοτεινό μας κομμάτι μπορούμε να το κρύψουμε μόνο από τον εαυτό μας, όλοι οι άλλοι το βλέπουν. Και οι άνθρωποι της τέχνης, ότι έχουν μέσα τους βγάζουν προς τα έξω, τι θέμα είναι ότι έχουν περισσότερους θεατές και ίσως μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που θα γίνουν.