Θεραπεία


          περισσότερα

-Δεν είναι αυτό που ζήσαμε, αλλά αυτό που διηγούμαστε

-Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, μόνο εξελίσσονται

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία για να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος και ότι άλλο μας βασανίζει, ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι. Είναι μια θεραπευτική παρέμβαση που εφαρμόζεται συνειδητά από ειδικούς της ψυχικής υγείας και αποβλέπει να βοηθά τα άτομα να καταλάβουν τα αισθήματά τους, με απώτερο στόχο την αναδόμηση του ανθρώπου.

Είναι ένα ταξίδι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέματα που μας απασχολούν, αλλά και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θεωρίες, όπου, μέσω της χρήσης ειδικών μεθόδων και τεχνικών, θα βοηθήσουν στην τροποποίηση των ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με πιο θετικό τρόπο.

Ο σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η τροποποίηση των δυσλειτουργικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς. Η επίλυση  εσωτερικών συγκρούσεων και η αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων. Σταδιακά γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και ερχόμαστε πιο κοντά με τις βαθύτερες ανάγκες μας και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυσκολίες της ζωής.

Από τα πιο βασικά κλειδιά της θεραπείας είναι η σχέση που θα  αναπτυχθεί μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Όπου, είναι απαραίτητο να διαπνέεται από ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αποδοχής, κατανόησης και εχεμύθειας, που θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αυτή η σχέση θα είναι και μια πρόβα ζωής στον έξω κόσμο. Δοκιμάζουμε νέους τρόπους συμπεριφοράς και τους εφαρμόζουμε στο περιβάλλον μας. Γιατί αν αλλάξουμε εμείς, τότε, μπορούν να αλλάξουν και οι άλλοι γύρω μας.

Καταφεύγουμε στην ψυχοθεραπεία όταν αισθανόμαστε έντονα και επίμονα  συναισθήματα θλίψης, άγχους, απαισιοδοξίας, φόβου, θυμού, μοναξιάς, κ.α. Να ανιχνεύσουμε τις αιτίες που στέκονται εμπόδιο στην προσωπική μας εξέλιξη και ευτυχία, αλλά και να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και την ικανότητά μας για αγάπη.

Μερικά από τα θέματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι άνθρωποι είναι:

 • Κατάθλιψη
 • Κρίσεις πανικού
 • Άγχος (αγχώδεις διαταραχές)
 • Θυμός
 • Φοβίες
 • Προβληματικές σχέσεις
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
 • Ψυχολογικά προβλήματα
 • Πένθος
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Διπολική διαταραχή

Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και από τη δική μας δέσμευση για αλλαγή. Και δεν χρησιμοποιείται μόνο για να απαλύνει τα βάσανα της ζωής, αλλά και για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας.