Βραβεία


 

Στον Πασχάλη Λαμπαρδή το Βραβείο Αναγνωστών 2012

Για το μυθιστόρημα “Κάθετη έξοδος”

Ο Πασχάλης Λαμπαρδήςμε το μυθιστόρημα“Κάθετη έξοδος”(Εκδόσεις Πατάκη) είναι ο νικητής του Βραβείου Αναγνωστών 2012. Το Βραβείο Αναγνωστών 2012 που απονέμεται φέτος για έβδομη χρονιά από τοΕθνικό Κέντρο Βιβλίουσε συνεργασία με την ΕΡΤ , προέκυψε από ψηφοφορία του κοινού ανάμεσα σε δεκαεννέα μυθιστορήματα που είχαν περιληφθεί στη “βραχεία λίστα” η οποία διαμορφώθηκε από τιςΛέσχες Ανάγνωσης.

Η“Κάθετη έξοδος”του Πασχάλη Λαμπαρδήείναι ένα διαφορετικό µυθιστόρηµα, με πρωτότυπη υπόθεση, που προκαλεί τον αναγνώστη να συλλογιστεί τον σκοπό του δικού του ταξιδιού, ακόµη και διαφωνώντας µαζί του. Έχει φόντο µια ταινία-υπερπαραγωγή, µ’ ένα σενάριο εκπληκτικό, που έχει τη δύναµη ν’ αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται η ανθρωπότητα, ή µάλλον τον τρόπο που της επιβάλλουν να σκέφτεται… Ο σκηνοθέτης Στέφανος Ανεµογιάννης επιλέγεται από µία µυστηριώδη οργάνωση για να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία. Ενώ η ανάγνωση του σεναρίου τον αφήνει έκπληκτο και είναι γι’ αυτόν µια µεγάλη πρόκληση, ο ίδιος βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγµή της ζωής του και είναι έτοιµος να καταρρεύσει. Ταυτόχρονα και απροσδόκητα, εµφανίζεται µπροστά του η Αθηνά, µια καινοτόµος ψυχολόγος που χρησιµοποιεί τεχνικές της ψυχολογίας για να δηµιουργήσει µια σταθερή γέφυρα, η οποία θα βοηθήσει τον Στέφανο να περάσει από το ενοχικό του παρελθόν σ’ ένα ισορροπηµένο παρόν µε το πρόσωπο στραµµένο στο φωτεινό µέλλον. Σαν άλλη Αριάδνη θα του δώσει τον µίτο για να βγει από τον προσωπικό του λαβύρινθο. Ο Στέφανος την ερωτεύεται µε πάθος και βιώνει αυτό που λέγεται «µεγάλη αγάπη», ανασυντάσσει τις δυνάµεις του για να κατορθώσει να φέρει εις πέρας το έργο του. Όµως το σενάριο της ταινίας απέχει ελάχιστα από την πραγµατικότητα. Δύο τεράστιες δυνάµεις γιγαντώνονται και συγκρούονται, το καλό και το κακό, και ο κίνδυνος παραµονεύει στην Κρήτη, το νησί του Λαβυρίνθου. Ποιοι επιβάλλουν στους ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισµένοι µέσα στον Λαβύρινθο; Και ποιοι είναι αυτοί που δείχνουν την έξοδο, την “Κάθετη έξοδο”;

Το βιβλίο έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από την κριτική, από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του.Ο Πασχάλης Λαμπαρδής με τόλμη και επινοητικότητα συνοδεύει τον αναγνώστη σ’ ένα απροσδόκητο, συναρπαστικό ταξίδι, όπου το αδιέξοδο των πραγμάτων ανοίγει τις πύλες του νου, ενώ τα σχέδια των ανθρώπων οδηγούν τις ψυχές σε υπερβάσεις που έμοιαζαν αρχικά αδιανόητες” έγραψε για το βιβλίο ο ψυχίατρος, και συγγραφέαςΝίκος Σιδέρης, ενώ η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκητο χαρακτήρισε “Καλογραμμένο και έξυπνο βιβλίο, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία λέξη κι είναι καλή παρέα για την ψυχή”.

Ο Πασχάλης Λαµπαρδήςγεννήθηκε στις Σέρρες το 1960. Σπούδασε Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος ενώ γνώριζε ότι ο δρόμος του είναι η συγγραφή. Ταξίδεψε πολύ ακολουθώντας τα σημάδια της ζωής. Κάθε βιβλίο του είναι προϊόν έρευνας. Για τις ανάγκες της συγγραφής του βιβλίου του «Κάθετη έξοδος» σπουδάζει Ψυχολογία και ειδικεύεται σε διάφορες προσεγγίσεις. Ζει στη Θεσσαλονίκη και είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στην έρευνα και τη συγγραφή. Τα τελευταία είκοσι χρόνια επισκέπτεται πολύ συχνά το Άγιο Όρος, το οποίο θεωρεί ότι είναι το ψηλότερο σημείο της γης. Από κει αντλεί δύναμη για να χρησιμοποιεί την πένα του όπως πρέπει. Η πένα του συγγραφέα, όπως λέει ο ίδιος, είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί μεγάλες αλήθειες.

Έργα του: «Υπόθεση ζωής» (Μαλλιάρης, 1997),«Ο ταξιδευτής του Βοσπόρου» (Ιωλκός, 2002 – νέα, αναθεωρημένη έκδοση από τις Εκδόσεις Πατάκη, 2010, Βραβείο λογοτεχνίας και πνευµατικών αξιών2002 από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραµµάτων), «Οι φύλακες της Ανατολίας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2005), «Η κοιλάδα των σπαθιών» (Εκδόσεις Πατάκη, 2008).

 

περισσότερα