Αϋπνία

 

 
 
 
Αϋπνία
 
 
 
Ανάμεσα στο επιπλέω ή βουλιάζω, πάντα επιλέγω να πετώ.

Σήμερα όλο και περισσότερο οι άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνίες.
Η διαταραχή ύπνου συνήθως σχετίζεται από μια συναισθηματική διαταραχή, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και άλλα ψυχικά προβλήματα. Συνήθως εκείνο που παρεμποδίζει το άτομο να κοιμηθεί είναι οι επίμονες σκέψεις ή εικόνες που περνούν από το μυαλό του και δεν μπορεί να τις αποβάλει όσο και αν προσπαθεί. Οι σκέψεις αυτές αφορούν θέματα που τον έχουν απασχολήσει κατά τη διάρκεια της μέρας ή λιμνάζοντα προβλήματα που για οποιοδήποτε λόγο δεν λύθηκαν ποτέ.
Κατά την προσπάθειά του να απαλλαγεί από αυτές τις σκέψεις, καταλήγει να τις σκέφτεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικών προβλέψεων, που του προκαλεί άγχος και συνεπώς αϋπνία.
 
 
 
 
Τα άτομα που πάσχουν από διαταραχή ύπνου είναι συνήθως εσωστρεφή άτομα, τα οποία εσωτερικεύουν τα δυσάρεστα συναισθήματά τους και τείνουν στο να ανησυχούν υπερβολικά. Αναπτύσσουν αντιλήψεις για τον ύπνο, όπως: “πάλι δε θα κοιμηθώ απόψε” ή “αν δεν κοιμηθώ αρκετά δεν θα μπορέσω αύριο να τα βγάλω πέρα στη δουλειά”, με συνέπεια να σαμποτάρουν έτσι τον εαυτό τους να κοιμηθεί.
Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της αϋπνίας είναι να εντοπιστούν όλες εκείνες οι δυσοίωνες σκέψεις που αφορούν τον ύπνο και στη συνέχεια να αντικατασταθούν με πιο λειτουργικές σκέψεις. Το επόμενο βήμα είναι να διερευνηθούν όλοι οι παράγοντες και οι συνήθειες που έχει υιοθετήσει ο ασθενής γύρω από τον ύπνο και προκαλούν την αϋπνία.