Ψυχοθεραπεία

 

 
 
 
Ψυχοθεραπεία
 
 
 
Όποιος αντέξει τη δοκιμασία του πόνου, βάζει τα θεμέλια της προσωπικής του ανάπτυξης.

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούμε να επουλώσουμε τα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος και ό,τι άλλο μας βασανίζει, ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι.

Είναι μια θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μας ενισχύει να αντιληφθούμε τα αισθήματά μας, με απώτερο στόχο την αναδόμηση του εαυτού μας.
 
 
 
 
Είναι ένα ταξίδι που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα θέματα που μας απασχολούν, αλλά και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις σε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Ο σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι η τροποποίηση των δυσλειτουργικών τρόπων σκέψης και συμπεριφοράς, καθώς και η επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων και η αντιμετώπιση των συναισθηματικών προβλημάτων. Σταδιακά γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και ερχόμαστε πιο κοντά στις βαθύτερες ανάγκες μας και στις δυνατότητες που διαθέτουμε, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις δυσκολίες της ζωής.
Καταφεύγουμε στην ψυχοθεραπεία όταν αισθανόμαστε έντονα και επίμονα συναισθήματα θλίψης, άγχους, απαισιοδοξίας, φόβου, θυμού, μοναξιάς, κ.α. Μέσω αυτής μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις αιτίες που στέκονται εμπόδιο στην προσωπική μας εξέλιξη και ευτυχία, αλλά και να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, τον τρόπο που σχετιζόμαστε με τους άλλους και την ικανότητά μας για αγάπη.
Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και από τη δική μας δέσμευση για αλλαγή.
 
 
 
Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;
Πως καταλαβαίνει κανείς ότι χρειάζεται βοήθεια

Οι άνθρωποι νιώθουν απελπισμένοι, όταν επιλέγουν να μην είναι ο εαυτός τους ή όταν δεν είναι πρόθυμοι να τον βρουν

Όταν νιώσουμε έναν έντονο πόνο στο δόντι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν είναι αυτονόητη; Τι γίνεται, όμως, όταν πονάμε ψυχικά; Όταν δεν έχουμε τις δεξιότητες να βάλουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας, να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα στη ζωή μας ή να αποφασίσουμε το πραγματικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον μας; Όταν βλέπουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά ή έχουμε κολλήσει κάπου και δεν προοδεύουμε όσο θα θέλαμε, αλλά μένουμε μετεξεταστέοι στο σχολείο της ζωής;

Υπάρχουν άνθρωποι που, ενώ είχαν όνειρα και βλέψεις, σταδιακά παραιτούνται από τον σκοπό της ζωής τους, νιώθουν δυστυχισμένοι χωρίς να επιδέχονται αλλαγές. Αρκούνται να βουλιάζουν στην αυτολύπηση και να μεταθέτουν τις ευθύνες στους άλλους, μη δυνάμενοι να επιλύσουν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες.
 
 
 
 
 
Προτιμούν να μένουν ακινητοποιημένοι μέσα στο οποιοδήποτε πρόβλημα, παρά να αναζητήσουν βοήθεια.

Η επίσκεψη, όμως, σε έναν ψυχολόγο, μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια τα αίτια που μας μπλοκάρουν και να μας δείξει νέους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων, ώστε να νιώθουμε και πιο χαρούμενοι και δημιουργικοί στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Οι περισσότεροι δεν θα το κάνουν. Θεωρούν ότι έχουν βαθιά γνώση του εαυτού τους και μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους, αφήνοντας έτσι μέσα τους ανοιχτές πληγές, με κίνδυνο αυτές να εξελιχθούν σε σοβαρές παθήσεις.

Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που θέλουν να βγουν από ένα αδιέξοδο, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να ξεκλειδώσουν από μέσα τους δυνάμεις, που θα τους βοηθήσουν να πάνε λίγο πιο πέρα ή να πάρουν απαντήσεις σε αμέτρητα ‘’γιατί’’.