Υπηρεσίες

 

 
 
 
 
 

Ατομική Θεραπεία ενηλίκων

Υπάρχει μια αλήθεια για καθετί και πολλές διαφορετικές πραγματικότητες

Πολλές φορές οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες. Νιώθουν αδύναμοι να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της ζωής τους και γι’ αυτό χρειάζονται τότε κάποιον να τους στηρίξει.
Μέσα σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μπορεί κανείς να βρει τη βοήθεια που χρειάζεται, ώστε να ανακουφιστεί από τις διάφορες δυσκολίες που περνάει, να τονωθεί συναισθηματικά και να μπορέσει να βρει ένα νόημα ζωής.
Από τα πιο βασικά κλειδιά της θεραπείας είναι η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Είναι απαραίτητο αυτή να διαπνέεται από ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αποδοχής, κατανόησης και εχεμύθειας, που θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν, αλλά και νέους τρόπους να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Αυτή η σχέση θα είναι και μια πρόβα ζωής στον έξω κόσμο. Δοκιμάζουμε νέους τρόπους συμπεριφοράς και τους εφαρμόζουμε στο περιβάλλον μας. Γιατί, αν αλλάξουμε εμείς, τότε, μπορούν να αλλάξουν και οι άλλοι γύρω μας.
Η ατομική θεραπεία είναι μια σχέση συνεργασίας, όπου δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να ξεπεράσει μια κρίση, να αντιμετωπισθεί με αντικειμενικότητα και χωρίς επίκριση.
 
 
 
 
 

Ατομική Θεραπεία Εφήβων

Το διαμάντι και στη λάσπη να πέσει, πάλι διαμάντι θα είναι

Η εφηβεία είναι ένας δρόμος που ενώνει την παιδική ηλικία με την ενήλικη ζωή, όπου κατά την πορεία οι έφηβοι καλούνται να ανακαλύψουν τη φύση του εαυτού τους. Είναι μια περίοδος έντονης αναζήτησης της προσωπικής τους ταυτότητας, που δεν γίνεται πάντοτε ομαλά, αφού οι πιο πολλοί θα περάσουν και από μια κρίση ταυτότητας.
Η γνώμη των άλλων και πως τους αντιμετωπίζουν, έχει μεγάλη σημασία για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την εικόνα του εαυτού τους. Αν πιστεύουν πως η γνώμη των άλλων και κυρίως των γονέων ότι είναι αρνητική ή αυστηρή, τότε θα νιώθουν ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η ανάπτυξη των εφήβων δεν είναι καθόλου τυχαία υπόθεση. Απαιτεί την ανάλογη υποστήριξη και έναν καλό σύμμαχο που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις νέες προκλήσεις της ζωής τους, ώστε να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τις προσωπικές τους ικανότητες.
Μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ασφάλειας έχουν τη δυνατότητα μαζί με έναν άνθρωπο της ψυχικής υγείας να εκφράσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις προς όφελός τους, αλλά και για το απώτερο καλό τους.
Να διαμορφώσουν δική τους άποψη. Να είναι ο εαυτός τους. Να είναι ικανοί για σκέψη και δράση. Να αποδεχτούν την πραγματικότητα ως έχει. Να επισυνάπτουν ανθρώπινες σχέσεις. Να δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς. Να διαμορφώσουν τις δικές τους αξίες. Να αποκτήσουν ευελιξία και να μπορούν να αλλάξουν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Θεραπεία Ζεύγους

Δεν υπάρχουν ιδανικοί σύντροφοι παρά ιδανικές σχέσεις

Οι σχέσεις είναι τέχνη και μαθαίνεται

Η θεραπεία ή η συμβουλευτική ζεύγους απευθύνεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες στη μεταξύ τους σχέση και αδυνατούν μόνοι τους να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά.
Τα συνήθη αίτια είναι: οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις, η κατανομή ρόλων, ποιος έχει το μεγαλύτερο δίκιο, η φτωχή επικοινωνία, η ζήλια, η αδιαφορία, οι εξωσυζυγικές σχέσεις, σεξουαλικά προβλήματα, η εμπλοκή των πατρικών οικογενειών, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όλα αυτά απομακρύνουν το ζευγάρι και προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και κατ’ επέκταση ανάρμοστες συμπεριφορές.
Ο στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της μεταξύ τους επικοινωνίας, η εκμάθηση πιο λειτουργικών τρόπων επίλυσης των προβλημάτων τους και να διαχειρίζονται με αποτελεσματικότητα τις διαφορές τους. Έτσι ώστε να δομηθεί μια σχέση που θα προσφέρει ικανοποίηση στους δυο συντρόφους και να αποκτήσει την απαραίτητη ανθεκτικότητα για τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Ο θεραπευτής καλείται να διερευνήσει όλες τις υπάρχουσες δυσκολίες του σχετίζεσθαι, καθώς και να βοηθήσει τα δύο μέλη να αναγνωρίσουν το πραγματικό πλαίσιο του προβλήματος, ώστε να βρεθούν οι ανάλογες λύσεις για μια πιο λειτουργική συμβίωση.
Η θεραπεία με τα ζευγάρια που βρίσκονται σε κρίση, όσο επώδυνη κι αν είναι, μπορεί στο τέλος να αποβεί μια ανταποδοτική διαδικασία.
 
 
 
 
 

Οικογενειακή Θεραπεία

Η ισορροπία σε καθετί είναι το παυσίπονο της εποχής

Η οικογένεια είναι ένα μικρό σύστημα, όπου τα μέλη τους αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Καθώς εξελίσσεται περνά μέσα από κρίσιμες περιόδους, όπου εισέρχονται νέες συνθήκες που απαιτούν και τις σχετικές αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται τα μέλη της. Συνήθως η προβληματικότητα του ενός συμβάλει και στην δυσλειτουργία όλου του συνόλου, καθώς έτσι μεταβιβάζονται τα προβληματικά μοτίβα συμπεριφοράς του.
Η οικογενειακή θεραπεία επικεντρώνεται στο να βελτιώσει τη λειτουργία της οικογένειας ως ομάδας, αλλά και την λειτουργικότητα του κάθε μέλους. Είναι ένα μέσον ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, να επανασυνδεθούν και να δουν ο ένας τον άλλον με μεγαλύτερο σεβασμό.
Ο στόχος της θεραπείας είναι να διερευνηθούν όλες οι πιθανές δυνατότητες που θα διευκολύνουν τα μέλη να κάνουν αλλαγές προς όφελος του γενικού συνόλου. Να προβληθούν οι άλυτες συγκρούσεις και οι αρχές που αποκόμισαν από την πατρική τους οικογένεια, τις οποίες επαναλαμβάνουν με τα οικεία τους πρόσωπα και εμποδίζουν την καλή λειτουργία της δικής τους οικογένειας. Να βρεθούν νέοι εναλλακτικοί τρόποι σύνδεσης μέσα από τον διάλογο, αλλά και να γίνουν σεβαστές οι διαφορετικές αξίες και οι προσδοκίες όλων των μελών της οικογένειας.